Žirija Effie® Slovenija 2016 pred izjemno zahtevnim delom

21. decembra. 2016 / Aktualno

Letos se v štirinajstih kategorijah za nagrado Effie Slovenija 2016 poteguje kar 26 različnih oglaševalcev, od tega kar 7 prvič. Prijavljene akcije bo ocenjevala dvostopenjska žirija pod vodstvom Eve Aljančič, izvršne direktorice družbe Ventocom, nagrajenci pa bodo znani na slovesni zaključni prireditvi Effie, ki bo 6. aprila 2017 na 26. SOF-u v Portorožu.

Najmočnejša konkurenca v kategorijah storitev

Na osmi izvedbi za nagrado Effie Slovenija se največ, kar 9 akcij, poteguje v kategoriji Storitve (drugo), sledi 6 akcij v kategoriji Inovacije, tehnologija in medijske ideje, po 5 akcij v kategorijah Storitve (trgovine) ter Korporativni ugled in aktivacija sponzorstev ter 4 akcije v kategoriji Dolgoročna učinkovitost. V preostalih kategorijah so zabeležene do 3 prijave v vsaki.

Štiri akcije so prijavljene za blagovne znamke oglaševalca Droga Kolinska / Atlantic Grupa, po tri za oglaševalce Hofer trgovina, Renault Nissan Slovenija, Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Ostali prijavitelji so še: Abanka, Addiko Bank, Adriatic Slovenica, Big Bang, BTC City, Fructal, Krka, Novo mesto, Lidl Slovenija, Ljubljanske mlekarne, Loterija Slovenije, Mastercard Europe, Mercator, Mlekarna Celeia, Nova KBM, Palmers Textil, Pivovarna Laško Union, Sberbank banka, Si.mobil v imenu Amis, Vozim, zavod za inovativno izobraževanje o varni vožnji, Zavarovalnica Sava in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Za nagrado Effie se prvič poteguje kar 7 novih oglaševalcev: Big Bang, Hofer trgovina, Lidl Slovenija, Mastercard Europe, Palmers Textil, Vozim, zavod za inovativno izobraževanje o varni vožnji in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

V zadnjih treh izvedbah povečan interes za prijave akcij na Effie

Nagrada Effie  je najbolj zaželena, ima izjemno velik pomen in prestiž na področju tržnega komuniciranja  in je zato referenčnega pomena za slovensko oglaševalsko stroko (vir: Mediana, 2015), kar je razvidno tudi v bistveno povečanem interesu za prijave akcij v zadnjih treh izvedbah, ko je bilo prijavljenih več akcij kot v prvih petih izvedbah skupaj. V osmih izvedbah je bilo v tekmo Effie prijavljeno skupno več kot 255 akcij s strani več kot 50 različnih agencij in več kot 80 različnih oglaševalcev – uglednih podjetij, ki se zavedajo pomembnosti učinkovitega tržnega pristopa.

Če so v prvih izvedbah prevladovale prijave v kategorijah potrošnih izdelkov, se je ravnotežje v zadnjih treh izvedbah prevesilo v prid storitvam, kjer je bilo dvakrat več tržno-komunikacijskih akcij prijavljenih v kategorijah storitev kot v kategorijah potrošnih izdelkov, sledi jim kategorija inovacij, tehnologij in medijskih idej (v preteklosti sicer bistveno ožje zastavljena kot učinkovita raba spleta in družbenih medijev), družbeno dobro, dolgoročna učinkovitost ter korporativni ugled in aktivacija sponzorstev.

najstevilcneje-zastopane-kategorije-v-osmih-izvedbah-effie

Veliki finale Effie: žiriranje, lista finalistov in zaključna prireditev

Žiriranje prijavljenih akcij bo potekalo na dveh stopnjah: 10. januarja 2017 jih bo ocenjevala prvostopenjska žirija, 2. februarja 2017 pa drugostopenjska žirija.

Po prvem ocenjevalnem krogu bodo znani finalisti za nagrade Effie Slovenija 2016. Ti se bodo predstavili na celodnevnem dogodku Lista finalistov, ki bo 21. marca 2017 v dvorani Karantanija Hotela Lev v Ljubljani.

Prejemniki nagrad bodo uradno razglašeni na 26. Slovenskem oglaševalskem festivalu, in sicer na svečani zaključni prireditvi Effie Slovenija 2016, ki bo potekala 6. aprila 2017 v Portorožu. Ob podelitvi zlatih, srebrnih, bronastih in morda celo prvega platinastega Effie-ja se bo zaključila osma izvedba nagrade Effie Slovenija.