Že poznate vse trike oglaševanja na družbenih omrežjih?

28. septembra. 2021 / Aktualno

Anja Klemenčič, Httpool

Od svojega začetka v poznih devetdesetih letih so družbena omrežja rasla z izjemno hitrostjo. Danes povezujejo že preko 3,96 milijard aktivnih uporabnikov – skoraj polovica svetovnega prebivalstva. Zaradi narave digitala družbena omrežja predstavljajo izjemno priložnost za oglaševalce, predvsem zato, ker na enostaven način omogočajo določanje ciljnih skupin, ki vaše oglase vidijo in jih na nevsiljiv način pozovejo, da sledijo oglasu do vaše spletne strani, spletne trgovine, košarice in nakupa.

Čeprav je sinonim za oglaševanje na družbenih omrežjih danes v veliki meri postal Facebook, pa prav vsaka platforma prinaša določene prednosti, ki nam, če jih znamo dobro in pravilno uporabiti, lahko predstavljajo pomemben korak do uspeha oglaševalske kampanje in pozitiven vpliv na poslovne rezultate.

Kateri so ključni “triki”, ki jih je vredno poznati za vsako platformo?

LinkedIn naj bo vaš glavni B2B marketing kanal

LinkedIn je prva izbira med 80% tržniki B2B za oglaševanje. Čeprav je pridobivanje potencialnih strank izjemno pomemben element poslovnega razvoja, 70% tržnikov B2B uporablja LinkedIn kot najpomembnejše spletno mesto za dolgoročne oglaševalske strategije.

Twitter za vse: od Performanca do malih oglaševalcev

S Twitterjem lahko oglaševalci dosežejo 206 milijonov uporabnikov, ki so izjemno aktivni, delijo svoja mnenja in z njimi vplivajo na odločitve o nakupih znotraj svojih družinskih in prijateljskih krogov tudi, ko so “offline”. Novi Twitter Ad Suite, ki ga zdaj sestavlja samo 5 jasnih oglaševalskih kategorij nudi vse, kar mala in srednja podjetja s pametno oglaševalsko strategijo potrebujejo za uspeh.

Največji in najzahtevnejši oglaševalci pa lahko s pomočjo orodja Wise.Blue izpilijo svoje kampanje in dosežejo kar 8x večjo učinkovitost, kot z uporabo samo Twitter Ad Suita.

Spotify: Vstopite v domove vaših strank

Zvočni oglasi so ključni sestavni del zvočne revolucije, ki je prevzela svet oglaševanja. Ljudje poslušamo glasbo tako ali drugače tekom celotnega dne in na različnih napravah. Oglaševalci lahko preko Spotifyja, dosežejo 365 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov s tem, da se vključijo v več kot 4 milijarde seznamov predvajanja in 70 milijonov skladb. Oglasi na Spotifyju so “unskippable” do 30 sekund, obstaja pa več različnih vrst oglasov, glede na željene cilje kampanje.

Snapchat: Prihodnost je virtualna

Snapchat ima približno 293 milijonov dnevnih uporabnikov po vsem svetu, večina predvsem predstavnikov generacije Z , ki dnevno porabi najmanj 30 minut na tej platformi.

Snapchat ponuja različne oblike oglaševanja, ki spadajo v tri glavne kategorije.

Snap Ads, navpične video formate, ki se pojavljajo med dvema vrstama vsebine snapchat v zgodbi. Videoposnetki so vedno prikazani z aktivnim zvokom in uporabnikom omogočajo, da se igrajo z objektivi, porabijo izvorno vsebino in se takoj odzovejo, na primer namestijo aplikacijo ali kliknejo na določen URL.

Story Ads, sponzorirane videoposnetke, ki se prikažejo na zavihku »premium« poleg naročnin, navpičnih novic, vplivnih oseb in serij snap itd. Te oblike ne motijo uporabnikove izkušnje pri raziskovanju ali uporabi vsebine.

Snap Lens je najnovejša oblika oglaševanja na Snapchatu in uporablja motečo tehnologijo, da doseže želeno občinstvo z obliko oglasa objektiva. Govorimo o naslednji stopnji angažiranosti, kjer uporabniki porabijo v povprečju več kot 30 sekund za sodelovanje z blagovnimi znamkami.

Le kdo ne bi preizkusil TikToka?

Novinec med družbenimi omrežji, ki je podrl mnogo rekordov in katerega priljubljenost še vedno narašča. Ste se že vprašali, kako zastaviti oglaševalsko kampanjo na TikToku?

TikTok Ads Manager je zmogljivo, a preprosto orodje za doseganje občinstva po vsem svetu. Ko je vaš račun nastavljen in odobren, ste pripravljeni na prvi korak za prikazovanje oglasov na TikToku: ustvarite svojo prvo oglaševalsko akcijo. Opredelite najpomembnejša elementa vaše TikTok kampanje, ki sta cilj in proračun. Na ravni skupine oglasov za hitrost prikazovanja izberite med standardno in pospešeno možnostjo, ter prilagodite izbiro strategije ponudbe in optimizacije.

Omejitev ponudb in omejitev stroškov sta namenjena nadzoru stroškov na rezultat. Izberete lahko tudi Najnižji strošek, ki ne zahteva ponudbe; namesto tega omogoča sistemu, da ustvari največje število rezultatov, ki jih lahko podpira vaš proračun.

In za konec, kaj je izjemno pomembno vedeti za oglaševalce na Facebooku?

Facebook, veteran med družbenimi omrežji, ki ga oglaševalci še vedno obožujejo saj prinaša odlične rezultate. Pri Facebooku je vredno predstaviti predvsem 2 insajderska nasveta:

Preizkusite Facebook marketplace. preprosta in priročna spletna tržnica za uporabnike, ki lokalno kupujejo in prodajajo nove in rabljene izdelke. Lansiran oktobra 2016, je od takrat pridobil ogromno popularnost, saj več kot 800 milijonov posameznikov vsak mesec uporablja Facebook Marketplace v 70 državah po vsem svetu.

Igrajte po pravilih, saj vam bo v primeru nepravilnosti Facebook vaš račun blokiral in lahko traja kar nekaj časa, preden boste ponovno v igri. Zato spoštujte pravila za oglaševanje, preberite standarde skupnosti in poskrbite, da vaša ciljna stran ni zavajajoča, nedokončana, moteča in/ali povzroča frustracije uporabnikom, saj bo tako kakovost vaših oglasov nizka. Bodite aktivni, dosledni in iznajdljivi na svojem profilu, da s tem povečate kredibilnost.

Omejitve v času epidemije so vsem podjetjem dala pospešek za digitalizacijo. Dejstvo je, da se je digitalizacija že zgodila. In prav uspešna podjetja v digitalnem svetu so tista, ki imajo moč podpirati in voditi gospodarski razvoj na lokalni, regionalni in globalni ravni. Oglaševalci ne smejo pozabiti, da sedaj na spletu živimo v okolju leta 2025. Bodite drzni, kreativni in natančni. Za vse nasvete smo tukaj za vas v Httpoolu kot uradni zastopnik vseh zgoraj naštetih platform v Sloveniji, tako lahko z našo pomočjo na njih izkoristite poln potencial za oglaševanje.