Vstopite v žirirno sobo Effie® Awards Europe

19. decembra. 2022 / Aktualno

Vstopi v žirirno sobo Effie Europe

Vir slike: Effie Awards Europe

Podelitev nagrad Effie Europe je potekala 30. novembra 2022, podeljenih pa je bilo 56 nagrad 41 agencijam iz kar 20 evropskih držav. Ob zaključku leta je Effie Europe pripravil pogovor s štirimi žiranti, ki so sodelovali v letošnji žiriji. Vsi štirje žirantje, s katerimi je potekal pogovor, prihajajo iz Googla, ki je tudi partner Effie Awards Europe.

V Effie Europe žirirno sobo so nas popeljali Ant Hill, vodja oddelka Creative Works UK&I, Mark Howe, izvršni direktor EMEA Advertising Industry Relations, Achim Rietze, strateški vodja oddelka Creative Works Central Europe in Franc Cheetham, kreativni vodja in strokovnjak za trajnost.

Ob vprašanju kako žirantje razumejo učinkovitost marketinga, je Achim Rietze povedal, da je eksperimentiranje ključ učinkovitega marketinga, saj omogoča iskanje prave formule za interakcijo s pravim uporabnikom na pravi način. Mark Howe je prav tako izpostavil, da morajo biti marketingaši agilni in pripravljeni nenehno eksperimentirati in se razvijati v koraku s časom. Povezovanje s potrošniki je še toliko pomembnejše v obdobju velike nestabilnosti, kakršnega doživljamo zdaj.

O izkušnji žiriranja pa so žirantje povedali, da je bila to izjemno poučna izkušnja, iz katere so se veliko naučili. Najtežji del žiriranja naj bi bil iskanje podobnosti in razlik med najboljšimi deli.

Ant Hill je povedal, da ga je najbolj navdušila irska kampanja The Connected Island, ki je dejanski dokaz, da njihova tehnologija v praksi spreminja odrezano in nazadujočo skupnost. Zgodba kampanje je bila navdihujoča in veliko boljša kot preprosto pripovedovanje suhoparne tehnološke zgodbe.

Med trendi, ki so jih opazili v letošnjih kampanjah, je ustvarjanje močne skupnosti in njenega vključevanja. Pringlesova kampanja Meet Frank je dober primer tega, saj so ustvarjalci razumeli svojo ciljno skupino igričarjev in neposredno upoštevali njihove interese z ustvarjanjem igralnega lika in njegovega vesolja.

Za zaključek so žirantje tudi podali nasvete za ustvarjanje učinkovitih kampanj – ne pustite se zanesti v sledenje trendom in zasledovanju vsega, kar počnejo ostali. Namesto tega prisluhnite potrebam svoje znamke in ljudi, ki uporabljajo vaše izdelke in storitve, bodite drzni in si upajte kršiti norme.

Celoten pogovor si lahko preberete tukaj.