V tekmi za nagrade Effie Slovenija 26 odstotkov več del

28. septembra. 2021 / Aktualno

Prijave na Effie Slovenija 2020 so zaključene in veseli nas, da so se prijavitelji kljub nenavadnim časom odzvali v tako velikem številu. Ob jubilejnem Effiju se v osemnajstih kategorijah za nagrado Effie Slovenija 2020 poteguje kar 26 % več del kot v prejšnji izvedbi in hkrati največ v zadnjih 7 letih.

Največ del je prijavljenih v kategorijah Korporativni ugled in trajnostna učinkovitost, Odziv za obstanek, Storitve – finance in zavarovalništvo, Izdelki – hrana, Dolgoročna učinkovitost in uspešnost ter Storitve – trgovine. Največ prijav je bilo v posebnih kategorijah, sledijo storitvene in nato izdelčne. Posebej smo veseli, da je največ prijav med novimi kategorijami ravno v kategoriji odziv za obstanek, v katero sodijo aktivnosti, namenjene ohranjanju ali krepitvi pozicije znamke in/ali odzivu na nepričakovane okoliščine.

Največ del je prijavljenih za znamke oglaševalcev ATLANTIC GRUPA, Telekom Slovenije d.d., Mercator d.d. in NLB d.d. V tekmo pa so se podali tudi oglaševalci A1 Slovenija, GENERALI zavarovalnica d.d., LIDL Slovenija d.o.o. k.d., Ljubljanske mlekarne, Mlekarska industrija d.o.o., Medex d.o.o., MERKUR trgovina, d.o.o., Panvita Mir d.d., Perutnina Ptuj, Petrol, Pivovarna Laško Union, Pristop d.o.o., SKB banka, d. d., Spar Slovenija, Športna loterija d.d., Zavarovalnica Triglav, d.d. in Zavod VOZIM.

Žirija Effie Slovenija 2020 je že zavihala rokave

Po zaključku prijav za nagrade  Effie Slovenija 2020 sledi delo dvostopenjske žirije, ki jo vodi David Kušanić. V prvostopenjski žiriji se predsedniku pridruži osemnajst, v drugostopenjski pa štirinajst članov žirije.

Konstitutivna seja žirije Effie Slovenija 2020

Minuli teden so se člani prvostopenjske in drugostopenjske žirije zbrali na konstitutivni seji žirije Effie Slovenija 2020. Sejo je vodil strokovni direktor Effie Slovenija 2020, Mitja Tuškej, navzoče je pozdravila predsednica Effie Slovenija 2020, Vesna Marđonović, in predstavila partnerja Effie žiriranja, podjetje Httpool.

Jure Banič, izvršni direktor Httpool

Predsednik žirije Effie Slovenija 2020, David Kušanić, je žirantom podal nekaj ključnih vsebinskih izhodišč, na katere naj bodo pozorni pri ocenjevanju, pri čemer je izpostavil fokus kampanj na učinkovitost in uspešnost, na dobro definirane vpoglede, na konsistentnost kampanje in njihovo diferenciacijo, na smiselno izkoriščenost proračuna kampanje, na vseprisotno vključenost digitala in na konkretne rezultate, ki podpirajo zadane cilje.

David Kušanić, predsednik žirije Effie Slovenija 2020

Effie žiriranje je eno zahtevnejših žiriranj

Effie žiriranje velja za eno bolj zahtevnih žiriranj, ki ga zaznamujejo stroga licenčna proceduralna pravila in kriteriji ocenjevanja, žirante pa vodi visoka strokovnost, doslednost in tehtna argumentacija v fazi presojanja. Odločanje je anonimno, samostojno in suvereno na podlagi strokovnega znanja in izkušenj, gradivo se obravnava strogo zaupno, vsi sodelujoči pa so zavezani k popolni molčečnosti.

Člani žirije po načelu samoizločitve ne smejo ocenjevati (in niti ne prejmejo v branje):

  • kampanje, ki jo je prijavila agencija ali podjetje, za katerega delajo,
  • so z njeno pripravo in/ali izvedbo kako drugače povezani,
  • kampanje, ki je neposredno konkurenčna kampanji, ki so jo pripravljali ali izvajali sami;
  • VENDAR: ocenjevalec iz vrst agencij sme ocenjevati akcijo, ki je neposredno konkurenčna akciji ocenjevalčevega podjetja, če ocenjevalec sam na njej ne dela in ni delal v času priprave in/ali izvedbe akcije in če ne dela oziroma ni delal v izdelčni/storitveni kategoriji ocenjevane akcije;
  • po lastni presoji se lahko odloči za izločitev iz ocenjevanja pri akcijah, pri katerih njegovo ocenjevanje temelji na poznavanju ali izkušnjah, ki utegnejo pristransko vplivati na njegovo oceno.
Konstitutivna seja žirije Effie Slovenija 2020

Žirijo Effie Slovenija  sestavljajo vodilni menedžerji in izkušeni strokovnjaki s področja marketinga iz vrst komunikacijskih, oglaševalskih in medijskih agencij, oglaševalcev, marketinških raziskovalcev, medijev, vzgojno-izobraževalnih ustanov ter akademskih krogov, strokovnjakov za odnose z javnostmi ali drugih oblik korporacijskega komuniciranja. Člane obeh žirij in predsednika/co žirije predlaga Strokovno-organizacijski odbor Effie Slovenija, potrdi pa najvišji organ Effie – Upravni odbor SOZ.