Prvostopenjska žirija izbrala 18 finalistov Effie® Slovenija 2020

11. oktobra. 2021 / Aktualno

Prvostopenjska žirija Effie Slovenija 2020 je izbrala 18 finalistov v 8 kategorijah. Med finalisti so dela 11 oglaševalcev: A1 Slovenija, Atlantic Grupa, GENERALI zavarovalnica, LIDL Slovenija, Mercator, NLB, Petrol, Pivovarna Laško Union, Spar Slovenija, Zavarovalnica Triglav in Zavod VOZIM. 

Največ finalistov, kar štiri, beleži kategorija Korporativni ugled in trajnostna učinkovitost, sledi kategorija Storitve – finance in zavarovalništvo s tremi finalisti, 5 kategorij ima po dva finalista, ena pa enega. Oglaševalci, katerih prijave del so prepričale žirijo, pa so Atlantic Grupa s kar šestimi deli, Mercator in Zavod VOZIM z dvema kampanjama, ter A1 Slovenija, GENERALI zavarovalnica, LIDL Slovenija, NLB, Petrol, Pivovarna Laško Union, Spar Slovenija in Zavarovalnica Triglav, vsak z enim delom. 

»Prvostopenjsko Effie žiriranje je bilo zelo uspešno, navdušile so me konstruktivne debate s člani žirije, ki so strokovno in tehtno utemeljevali mnenja o določenih kampanjah –  sploh pri primerih, ki so bili na meji za uvrstitev v finale oz. ki so imeli velik razpon med ocenami žirantov. Zato me veseli, da so člani dobro sodelovali in obenem drug drugega izzivali, a vedno argumentirano in pozitivno kritično, za kar se jim še posebej zahvaljujem. Naj še poudarim, da bodo vsa ta mnenja in predlogi članov žirije odlična povratna informacija prijaviteljem pri nadaljnjih izvedbah tržno komunikacijskih kampanj,« je prvostopenjsko žiriranje komentiral predsednik žirije Effie Slovenija 2020, David Kušanić, direktor marketinga in prodaje Nissan Adriatic. Na prvostopenjski žiriji je o finalistih poleg predsednika žirije odločalo še 18 žirantov: Meta Arh, Arhea in Temidia, Erik Bizjak, Markacija, Robert Bohinec, Futura DDB, Mitja Grebenjak, HOORAY STUDIOS, Alenka Jančar, Zavarovalnica Triglav, Rinalda Klemenčič, Zavarovalnica Sava, Špela Makovšek, Renderspace, Urban Kramberger, Pivovarna Laško Union, Andreja Lenart, Telekom Slovenije, Maka Lippai Senekovič, Publicis Groupe Slovenia, Simona Mladenović, NLB, Andreja Možina, Mercator, Aleš Petejan, Mastercard Slovenija, Dolores Podbevšek, Delo, Lidija Rakuša, Merkur trgovina, Petra Šušteršič, Planet TV, Jure Tepina, Pro Plus in Nataša Verk, Fakulteta za družbene vede.

Prvostopenjsko žiriranje Effie Slovenija 2020

»Če bi moral izbrati le eno besedo, s katero bi označil zadnji mesec ali dva slovenskega Effie obdobja, bi gotovo izbral odličnost! Vsa prijavljena dela kažejo, kako sta učinkovitost in uspešnost ključen del naše stroke. Vsi prijavljeni primeri dokazujejo, da izbrana pot, ki temelji na dobrih vpogledih v znamko v okolju, njeno ciljno skupino in konkurente, vodi v uspeh. Načrtno delo, ciljno vodenje in tržno umeščanje znamk, ki temelji na raziskavah, poglobljenih analizah in osredotočenem delovanju jasno veje iz vseh prijavljenih del. Zato je bilo žirantom v ocenjevanju primerov še težje ločiti najboljše med najbolj učinkovitimi. Resnično so se morali poglobiti v vsa prijavljena dela in jih natančno analizirati. In v tem so bili odlični. Vsi so imeli jasna stališča, v svojih razmišljanjih o posameznih primerih so se zbrano poslušali, se odlično dopolnjevali in posamezne razlage vzeli na znanje tudi tako, da so svoje izhodiščne ocene tudi popravili. Pa kljub temu v razvrstitvi finalistov praktično ni bilo razlik glede na izhodiščne ocene. To samo potrjuje, da so vsi in vsak opravili odlično delo, ki so ga na skupnem žiriranju le še dogradili«,« je svoje videnje o Effie tekmi predstavil strokovni direktor Effie Slovenija 2020, Mitja Tuškej, strateg in partner v  Skupini Formitas.

Žiriranje za nagrado Effie velja za eno najbolj zahtevnih, saj so žirantje in člani tekmovalne komisije zavezani k doslednemu spoštovanju strogih licenčnih proceduralnih pravil in kriterijev ocenjevanja, hkrati pa žiriranje zahteva visoko strokovnost, doslednost in tehtno argumentacijo v fazi presojanja.

 V drugem krogu bo 15-članska žirija ocenjevala dela znotraj kategorij, v katerih so bile prijavljene, pri čemer ima žirija pravico do združitve ali razdružitve kategorij. Drugostopenjska žirija bo glede na dodeljeno število točk v vsaki kategoriji razglasila najboljša dela in jim podelila zlate, srebrne, bronaste in morda tudi platinasto nagrado. Vsi finalisti in nagrajenci Effie Slovenija se bodo uvrstili tudi v seštevek točk Effie Index, svetovne identifikacije in razvrstitve najučinkovitejših agencijskih mrež, agencij, oglaševalcev in blagovnih znamk, ki jo od 2011 dalje letno objavljata Effie Worldwide Inc. in Warc.

Prejemniki nagrad bodo uradno razglašeni na slovesni Zaključni prireditvi Effie Slovenija 2020, ki bo potekala 2. decembra 2021 v Festivalni dvorani v Ljubljani.