Prvostopenjska žirija Effie® Slovenija 2023 je izbrala 15 finalistov

12. oktobra. 2023 /

Prvostopenjska žirija Effie Slovenija 2023 je izbrala 15 finalistov v 11 kategorijah. Med finalisti so dela 7 oglaševalcev: A1 Slovenija, Atlantic Grupa, Mastercard Slovenija, Mercator, Petrol, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav.

Po dva finalista beležijo kategorije Izdelki – hrana, Korporativni ugled in trajnostna učinkovitost, Odziv za obstanek in Dolgoročna učinkovitost in uspešnost. Finalisti so še v kategorijah Izdelki – pijača, Izdelki – drugo, Storitve – telekomunikacije in IT, Storitve – trgovine, Storitve – finance in zavarovalništvo, Medorganizacijski trgi (B2B) in Fokus na mlade. Žirijo so s svojimi deli prepričali Atlantic Grupa s kar šestimi deli, A1 Slovenija s tremi deli, Zavarovalnica Triglav z dvema deloma in Mastercard, Mercator, Telekom Slovenije in Petrol vsak z enim delom.

Lista finalistov Effie Slovenija 2023

»Prvostopenjsko žirijo je letos sestavljalo 23 izjemnih strokovnjakov iz skrbno izbranih, zelo raznolikih in med seboj dopolnjujočih se področij marketinga, tržnega komuniciranja, podatkovne analitike, raziskav, iz FMCG kot storitvenih branž, od izkušenih »digital only« do akademske strokovnjakinje. Vsebinsko odlično in samozavestno so ocenjevalci pokrili prav vse aspekte del, ki so jih ocenjevali. Bili so dovolj kritični in ambiciozni v prepoznavanju plusov in minusov prijavljenih del. Kot »gate-keeperji« so svoje delo opravili odlično, kar se pozna v propustnosti prijav, ki so jih poslali naprej v finalni krog ocenjevanja.

Z živahno izmenjavo pogledov so potrdili, kako visoko argumentirano lahko tudi v Sloveniji podajamo svoja strokovna videnja, daleč stran od subjektivizma, večinoma skozi podatke, naslanjajoč se na strokovna znanja in izkušnje. Kot predsednica žirije Effie Slovenija 2023 sem nadvse uživala v vlogi vodje sodnikov prvega polčasa, NPS = 100.« je delovanje in vodenje prvostopenjske žirije komentirala letošnja predsednica žirije Rinalda Klemenčič iz Zavarovalnice Sava.

Prvostopenjsko žiriranje Effie 2023

Predsednica žirije Effie Slovenija 2023 Rinalda Klemenčič med vodenjem debate

V prvostopenjski žiriji so sodelovali Ana Eterović, Faboola, Alan Šćuric, Telekom Slovenije, Anja Valiukevicius, Studio Nexus, Boštjan Špetič, Outbrain, Branka Krušič, AM Komunikacije, Dunja Antonijević, Krka, Eva Škedelj, Aleph, Eva Šterk, Pristop, Goran Lang, Futura DDB, Ines Markovčič, Mladina, Katarina Pivk Kreft, Kotányi Slovenija, Maja Ambrož, AKIDS, Baby Center, Manca Šalehar, Wolt Slovenija, Matija Primc, Shift, Mojca Klenovšek Podobnik, Gorenje, Nataša Mohorč Kejžar, Ipsos, Nika SerdonerPrimož Hribar, Cas Media, Samo Korošec, Aragon, Tjaša Šubelj, Pivovarna Laško Union, Tomaž Paškulin, Smart Ad, Urša Reja, Pro Plus in Živa Kolbl, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani.

»Tudi v letošnji izvedbi Effie Slovenija je povsem nesporno, da so bila vsa prijavljena dela dobro pripravljena in da vsi tisti, ki svoja dela prijavijo, vedo, kaj pomeni učinkovitost in uspešnost. Žal mi je, da so pravila pri izboru Effie nagrajencev stroga in so omejitve pri izboru finalistov vnaprej določene. Če tega ne bi bilo, bi med finalisti gotovo imeli še kar nekaj del. Je pa zanimivo, da je povprečna ocena žiranov pri delih, ki so v letošnji izvedbi izbrana za finaliste, skoraj povsem enaka, kot je bila v izvedbi Effie Slovenija 2020, kar po mojem prepričanju potrjuje kredibilnost sistema ocenjevanja in na koncu koncev tudi kredibilnost žirantov.« je svoje videnje o Effie tekmi predstavil strokovni direktor Effie Slovenija 2023, Mitja Tuškej, strateg in partner v  Skupini Formitas.

Žiriranje za nagrado Effie velja za eno najbolj zahtevnih, saj so žirantje in člani tekmovalne komisije zavezani k doslednemu spoštovanju strogih licenčnih proceduralnih pravil in kriterijev ocenjevanja, hkrati pa žiriranje zahteva visoko strokovnost, doslednost in tehtno argumentacijo v fazi presojanja.

V drugem krogu bo 18-članska žirija ocenjevala dela znotraj kategorij, v katerih so bile prijavljene, pri čemer ima žirija pravico do združitve ali razdružitve kategorij. Drugostopenjska žirija bo glede na dodeljeno število točk v vsaki kategoriji razglasila najboljša dela in jim podelila zlate, srebrne, bronaste in morda tudi platinasto nagrado, ki je bila v prejšnji izvedbi v Sloveniji podeljena prvič. Vsi finalisti in nagrajenci Effie Slovenija se bodo uvrstili tudi v seštevek točk Effie Index, svetovne identifikacije in razvrstitve najučinkovitejših agencijskih mrež, agencij, oglaševalcev in blagovnih znamk, ki jo od 2011 dalje letno objavljata Effie Worldwide Inc. in Warc.

Prejemniki nagrad bodo uradno razglašeni na slovesni Zaključni prireditvi Effie Slovenija 2023, ki bo potekala 7. decembra 2023 v Festivalni dvorani v Ljubljani.