Effie Index 2022: kdo so najbolj učinkoviti v letu 2022?

19. junija. 2023 /

Effie Worldwide je objavil podatke Effie Indexa za leto 2022, ki  odraža uspešnost več kot 4300 finalistov in zmagovalnih del z globalnih, regionalnih in nacionalnih tekmovanj za nagrade Effie, ki so potekala po vsem svetu med 1. januarjem 2022 in 31. decembrom 2022.

Najbolj učinkoviti oglaševalci

AB InBev je že drugo leto zasedel najvišje mesto med oglaševalci, s kar 208 osvojenimi Effie nagradami za 15 znamk, z Grand Effie zmagovalci – Carling Black Label, Cerveza Nativa in Pilsen. Na drugem mestu je McDonald’s, kar je njihova najboljša uvrstitev na Effie Indexu. Na tretjem mestu je Mondelez International, na četrtem Unilever in na petem mestu Procter & Gamble.

Najbolj učinkovite znamke

Ponovno so prva tri mesta med najbolj učinkovitimi znamkami zasedli McDonald’s, KFC in Burger King. McDonald’s je v letu 2022 osvojil kar 15 zlatih nagrad, 16 srebrnih, 21 bronastih in 48 uvrstitev med Effie finaliste. Na četrtem mestu je UAE Government Media Office (medijska pisarna vlade Združenih Arabskih Emiratov), ki je prvič uvrščena med top 10 znamk, na petem mestu pa je že drugo leto zapored Chevrolet.

Najbolj učinkovite agencijske mreže

Med najbolj učinkovitimi agencijskimi mrežami v letu 2022 so Ogilvy, McCann Worldgroup, Leo Burnett Worldwide, DDB Worldwide in BBDO Worldwide. Ogilvy je na prvem mestu ponovno po 6 letih z osvojenimi 5 Grand Effie nagradami.

Najbolj učinkovite agencije

Prvo mesto med agencijami je osvojil Leo Burnett Middle East (Dubaj), nagrade pa so si prislužili z deli za znamke ABAAD, Emirates NBD, Home Box, IKEA, Lebanese Transparenca Association, McDonald’s, Project Chaiwala, Samsung in UN Women. Sledijo mu Ogilvy India, McCann Tel Aviv, Ogilvy Pakistan in Leo Burnett India.

Najbolj učinkovite neodvisne agencije

Argentinska agencija Slap Global se je prvič pojavila na seznamu Effie Indexa v letu 2021, v letu 2022 pa so zasedli prvo mesto z zlatimi nagradami za znamki Dove in Doritos. Med neodvisnimi agencijami so slavile južnoameriške agencije – Dattis Comunicaciones (Kolumbija), SUNO United Creations (Brazilija), Interaction (Kostarika), na petem mestu pa je romunska agencija Jam Session Agency.

Traci Alford, predsednica in izvršna direktorica Effie Wordlwide: »Nobeno podjetje se v Effie Indexu ne pojavi naključno. Uvrstitev na lestvico kaže na vztrajno zavezanost k uresničevanju Idej, ki delujejo in so podprte s kulturo učinkovitosti.«

V Evropi so najvišja mesta zasedli: Vodafone (oglaševalec), McDonald’s (znamka), WPP (holding), McCann Worldgroup (agencijska mreža), McCann Tel Aviv (agencija) in Jam Session Agency (neodvisna agencija).

Celotno razvrstitev po Effie Indexu 2022 si lahko ogledate tukaj.