Nathalie Nahai o psihologiji obnašanja v digitalnem svetu

20. januarja. 2020 / Aktualno

Na prvem strokovnem Effie dnevu, 11. marca, nam bo Nathalie Nahai predstavila poglobljen vpogled v psihologijo obnašanja in vplivanja v digitalnem svetu. Nathalie je spletna psihologinja, mednarodna govorka in avtorica knjižne prodajne uspešnice »Webs of Influence: The Psychology of Online Persuasion«, ki je bila prevedena v sedem jezikov. V svojem delu raziskuje preplet prepričevalne tehnologije, etike in psihologije spletnega vedenja. Dela z naročniki kot so Google, PwC, Unilever in Harvard Business Review. O vplivu tehnologije na naše življenje tudi piše za številne publikacije. Njeni govori na televizijskih programih (BBC, Sky, CNN) in radijskih postajah (BBC Radio 4) so bili zelo odmevni. Njene misli lahko spremljate tudi na njenih podkastih z naslovom The Hive Podcast in Seeking The Self.

Nathalie na mednarodnem prizorišču predava o psihološki dinamiki, ki se skriva za vedenjem potrošnikov in uči o tem, kako v etičnih mejah prenesti principe vedenjske znanosti v digitalni svet komunikacij – v nadgradnjo spletnih strani, vsebinskega marketinga, oblikovanja izdelkov in potrošniške izkušnje.

Nathalie Nahai je ob potrditvi udeležbe na prvem Effie dnevu predstavila nekaj svojih pogledov o psihologiji potrošnikov in vlogi tržnih znamk v digitalnem svetu, o čemer bo tudi predavala 11. marca.

Kako lahko tržne znamke uspejo v zapletenem digitalnem svetu in kako uporabiti tržne strategije za to zapletenost? Kaj pripravljate na to temo za udeležence prvega Effie dneva?

Spletno okolje je resnično zapleteno, kar se samo še stopnjuje – bodisi zaradi samega obsega informacij, ki nas preplavlja, ali pa zaradi nasprotujočih si želja, ki jih imamo (na primer: pričakujemo poosebljeno izkušnjo in hkrati večjo zasebnost). V dobi, ko sta razpoložljiv čas in pozornost porabnikov resnično šibka, je izredno pomembno, da je tržna znamka sposobna prepoznati svojo najprimernejšo ciljno skupino, razumeti njen kontekst in biti sposobna upravljanja psiholoških dejavnikov, na katerih temelji naše odločanje. Na Effie dnevu bom razkrila nekatere od pristopov, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje bolj privlačnih, vključujočih in tekočih uporabniških izkušenj in pokazala nekaj primerov tržnih znamk, ki jim to odlično uspeva.

Kako ustvariti prepričljiva spletna mesta, aplikacije ali vsebine –  je pomembnejša tehnologija, psihologija ali kaj drugega?

Tehnologija nenehno napreduje, vendar so “porabniki” (vi, jaz in vsi drugi z internetno povezavo) ljudje, ki so razvili določene načine, kako zmanjšati miselne napore pri interakciji z okoljem. Da bi rešili (in zmanjšali) zapletenost vhodnih informacij, smo razvili hevristiko (kognitivne bližnjice), ki nam pomaga pri interakciji s svetom. Medtem ko se lahko naše vedenje spreminja v odvisnosti od tehnologije, ki jo uporabljamo, je osnovna dinamika, ki povzroča takšno vedenje, bolj stalna. Zato, če želimo razumeti, kako oblikovati prepričljiva spletna mesta, aplikacije, vsebine, VR izkušnje itd., moramo najprej razumeti psihološke dejavnike, na katerih temeljijo naši procesi odločanja.

Zelo vas skrbi etika v digitalnem svetu. Kateri so vaši glavni pomisleki?

Moji glavni pomisleki se nanašajo na transparentnost in privolitev – ko uporabimo psihološke pristope za ustvarjanje bolj prijetne in privlačne izkušnje, ki so hkrati v prid porabniku in tržni znamki. Kjer obstaja vzajemna korist, to lahko razumemo kot etično uporabo psihološkega pristopa. Ko pa se taki pristopi uporabljajo za zavajanje ali prisiljevanje posameznika k dejanjem, ki jih sicer ne bi naredil, takrat se dela resnična škoda.

Prispevek z odgovori Nathalie Nahai je bil objavljen v januarski številki revije MM.