Effie Index 2020: Najučinkovitejši so ponovno Unilever, Coca-Cola, WPP in McCann Worldgroup

10. junija. 2020 / Aktualno

Effie je razglasil globalne rezultate Effie Indexa 2020 – razvrstitev najučinkovitejših oglaševalcev, blagovnih znamk, agencijskih holdingov in mrež, posameznih agencijskih pisarn in neodvisnih agencij po vsem svetu. Effie Index 2020 zajema več kot 4.000 finalistov in zmagovalcev iz ene globalne, štirih regionalnih in šestinštirideset nacionalnih tekem Effie po svetu, ki so nagrade prejele med 1.1. in 31.12.2019. Effie Index prepoznava podjetja iz celega sveta, ki ustvarjajo najbolj učinkovite tržno-komunikacijske ideje.

V Effie Index uvrščeni oglaševalci in oglaševalske agencije izkazujejo v obdobju korenitih sprememb nenehen uspeh in neomajno predanost tržno-komunikacijski učinkovitosti,” je dejala Traci Alford, predsednica in izvršna direktorica Effie Worldwide. „Učinkovitost tržnega komuniciranja je zlasti v času gospodarske negotovosti pomembna bolj kot kdaj koli prej. Indeks prikazuje odlične primere podjetij, ki so neprestano izstopale in spodbujale rast blagovnih znamk po vsem svetu. V imenu Effie Worldwide želim čestitati vsem, ki so letos vključeni na lestvico.

Vsako podjetje, agencija in blagovna znamka, ki je uvrščena v Effie Index, je bila deležna izjemno strogih ocenjevalnih kriterijev s strani strokovnih žirij, ki so preučevali in razpravljali o strateških komunikacijskih izzivih in ciljih vsakega primera, o idejah, kako so bile te ideje realizirane skozi kreativno in medijsko strategijo in kako močne rezultate so doprinesle.

Po pregledu vseh Effie nagrad na svetu, je najučinkovitejši oglaševalec že sedmič v desetih letih Unilever, ki mu sledijo The Coca-Cola Company, Nestlé, AB InBev in PepsiCo.

Najučinkovitejša blagovna znamka je Coca-Cola, ki se je med top 5 uvrstila vsako leto od lansiranja Effie Indexa. Sledijo ji McDonald’s, KFC, Vodafone in IKEA.

WPP Group je že od 2012 najučinkovitejši holding, top 5 holdingov pa ostaja nespremenjenih že od 2016, kar izkazuje neizmerno konsistenco v njihovem poslovanju kljub ogromnim spremembam v industriji. WPP-ju sledijo Omnicom, IPG, Publicis Groupe in Dentsu.

McCann Worldgroup je že tretje leto zapored najučinkovitejša agencijska mreža, ki ji sledijo Ogilvy, BBDO Worldwide, DDB Worldwide in novinka v top 5 TBWA\Worldwide.

Najučinkovitejša individualna agencijska pisarna je FP7 McCann Dubai, ki se med top 5 uvršča že od 2014, sledijo ji Ogilvy Mumbai, McCann Worldgroup India (New Delhi), Sancho BBDO (Bogotá) ter izenačeni Banda in DDB Colombia.

Naziv najučinkovitejše neodvisne agencije pa je tretjič od lansiranja Effie Indexa pripadel ukrajinski agenciji Banda, sledijo ji Dejavu, The Womb Communications, DON Buenos Aires, Zavalita Brand Building.

V Evropi so vodilni: PepsiCo (oglaševalec), Vodafone (blagovna znamka), WPP (holding), McCann Worldgroup (agencijska mreža), Banda – Kiev (neodvisna agencija). 

 

Celotno lestvico Effie Index si lahko ogledate tukaj: effieindex.com